Tykkää tästä blogista

torstai 6. joulukuuta 2012

Joulumieltä eläinystäville

Joulu lähestyy, lumi tuiskuaa ja pakkaset paukkuu.
Jouluaskarteluja ja leipomisia on jos jonkinmoisia, mutta välillä on kiva tehdä pientä askartelua myös pihalle ja samalla auttaa pikkulintuja ruuanhakumatkalla.

Tehdään linnuille siementonttu!
 
Tarvitset:
 
  • n. 500g auringonkukansiemeniä, kauraa, siemen-pähkinäsekoitusta tms. linnuille sopivaa apetta.
  • Vanhat nylonsukkahousut
  • Vahvaa lankaa, narunpätkän tai pätkän trikookudetta tms.
  • Palan punaista kangasta tai pahvia
  • Pätkän koristenauhaa
  • Liimattavat askartelusilmät tai pienet palat mustaa ja valkoista pahvia silmiksi
  • Sakset ja liimaa (+teippiä/nitoja)
 

1. Leikkaa sukkahousuista toinen lahje irti. Jos jalkaterässä on isompia reikiä, tee sellaiseen kohtaan solmu, etteivät siemenet rapise reikäpaikoista pois ja leikkaa ylimääräinen (reikäinen) osa solmun jälkeen pois.





 
2. Kaada siemenet irtileikatun lahkeen sisään. Siementen määrästä riippuu, kuinka iso tontusta tulee. Puristele sen verran sukkaa, että siemenet menevät melko tiiviisti kasaan sukan sisällä. Tee solmu sukkahousuun siten, että sinulla on tiukka ja pinkeä, mutta silti muotoiltavissa oleva paketti. Älä leikkaa ylimääräistä liehuketta pois, voit ripustaa siitä tontun puuhun! 
 
3. Tee narun avulla tontulle pää melkein keskelle siemenpakettia. Sido naru mahdollisimman tiukalle siten, ettei pään ja vartalon väliin jää sukan sisälle aukkoa. Jos keskelle jää aukko, siemenet valuvat vähitellen päästä vartalo-osaan.
 
4. Tee tontulle lakki: Leikkaa pahvista tai kankaasta kolmion muotoinen, alareunasta hiukan kaareva pala. Liimaa, teippaa tai nido pahvi / ompele kangas tonttulakin muotoiseksi. Jätä lakin kärkeen parin sentin aukko! Älä tee lakin alareunaa liian suureksi ettei se valahda tontun silmille.
Pujota "sukkahousuliehuke" lakin läpi ja asettele lakki tontun päähän.

5. Sido tontun kaulaan koristenauha rusetiksi. Askartele ja liimaa tontulle silmät ja suu.
  
6. Vie tonttu puun oksalle, voit sitoa sen roikkumaan lakin kärjestä ulos tulevasta sukan osasta. Linnut saavat hyvin nokittua tontusta siemeniä. Linnun tonttuun tekemä reikä on yleensä sen verran pieni, etteivät siemenet pääse valumaan tontusta ulos.

 
 Ideaa voi soveltaa, ja tehdä vaikka lumiukkoja tms.
Näitä on kiva tehdä myös lasten kanssa, nopeaa ja helppoa!

Edit: heti seuraavana aamuna tintit olivat nokkimassa tontusta jyviä!


Pakko vielä esitellä uudet parhaat ystäväni: hiirulaiset!
Minulla on aina kylmät varpaat, ja pidänkin villasukkia lokakuusta toukokuuhun. Eräältä joulutorilta löysin ihanat kudotut ja huovutetut hiiritossut. Lämmittävät ihanasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!